HEEL JE LEVEN!


                                HEEL JE LEVEN.                                 

Een reis naar binnen!

Een cursus voor vrouwen, die het even niet meer weten, misschien zelfs in een crisis zitten.  Voor vrouwen die hun tweeelingziel. twin flame of twin ray hebben ontmoet en daar graag over willen sparren met iemand die een soortgelijk (en toch anders, want iedere reis is uniek) heeft meegemaakt.

In een intensief individueel coachingstraject werk je stap voor stap aan een leven dat waardevol is, waarin je leert vertrouwen op jezelf, onafhankelijk van anderen! Haal uit het leven wat er in zit en kom uit je comfort-zone. Omarm de vele nieuwe mogelijkheden die weer op je pad kunnen komen. Maar ..... dan moet je eerst je pijn erkennen en uit je angst kunnen komen. Want veranderen is eng, zeker als het gaat om het (al dan niet tijdelijk) achterlaten van huis en dierbaren. Dus blijf je maar zitten, want waar moet je heen? Bij mij mag je even schuilen om de zaken weer op een rijtje te zetten en ik heb ook nog wat "onderduikplekjes" als dat  nodig is voor een korte periode. In onderstaand filmpje vertel ik meer over de cursus. De genoemde plekjes in Hulshorst en IJmuiden zijn inmiddels vervangen door een dijkhuisje in Terwolde met gastenverblijf. 
                                                  
                                                     HEEL JE LEVEN............... NU!
                               
 • Vanuit mijn dijkhuisje in Terwolde verzorg ik meestal de coaching. 
 • Ook mogelijk met overnachting vanuit een vakantiehuis  aan de IJssel. Het is bijzonder om te werken met de rivier zo voor de deur. Die werkt op veel mensen helend!! Soms is het een groepsgebeuren, meestal individueel, omdat het ingewikkeld is om wensen en agenda's op een lijn  te krijgen. 
 • Geef jezelf een groot kado door te kiezen voor een weekverblijf in combinatie met coaching. Op een fijne locatie nabij rivier de IJssel de tijd hebben voor verdieping, verstilling, schrijven, inzichten krijgen en keuzes durven maken..... 
 • Wellicht heeft mijn boek "Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei" over mijn eigen relatie iets bij jou getriggerd en wil je daarover met mij in gesprek
 • En ook kan het zijn dat je getriggerd bent door de termen rondom twin flame-connecties of de term souldoula resoneert bij jou. Bel me gerust om te kijken of ik degene ben die jou verder kan en mag helpen op jouw unieke pad.

Sta jij nog aan het stuur van je eigen leven? Leef je voldoende je eigen leven of leef je vooral om anderen van dienst te zijn? Luister je meer naar de tips en adviezen van buitenaf dan naar je eigen innerlijke stem? Luister je naar je intuitie; sta je daar voldoende mee in contact? Of neemt de ratio het heel snel over? Laat jij je leiden door je EGO of door je HART? Hoe ga je om met onzekerheid, twijfel, angst, lichamelijke klachten? Duw je het weg of zie je het als signaal wat aandacht nodig heeft en er mag zijn, omdat je weet dat het nodig is om een verandering in gang te zetten?

Of je het God, Allah of Boeddha noemt, de Bron, Het universum of een Cursus in Wonderen, een engel, gids of je begeleiders, de ziel, je Hogere Zelf of je eigen innerlijke kracht:
HET MAAKT NIET UIT - Zolang jij er maar in gelooft en op durft te vertrouwen! Niemand weet het 100% zeker toch? Maar we hebben wel allemaal af en toe behoefte aan hulp: dat we vast kunnen houden aan een baken. Door weer in contact te staan met jouw hogere macht of kracht, voel je je meer gedragen. Heb je last van je gedachten, je gevoel of je gedrag - stop er dan mee! Ja, zo simpel is dat! En lukt het je niet zo makkelijk, dan kan ik je helpen met tools als bv. de vier vragen van Byron Katie, de RET van Albert Ellis, het Hawaiiaanse vergevingsritueel Ho'oponopono, de SEDONA-loslaat-methode, affirmaties van Louise Hay.... net wat voor jouw werkt. We kunnen ook aan de slag met angsten, verdriet of boosheid. Duistere kanten hebben we allemaal; ze ontkennen en wegduwen heeft geen zin. Luister er maar naar, pas dan kunnen ze oplossen. Maar de eerste stap is altijd dat jij erkent dat er iets niet lekker loopt. Rust en stilte opeisen om te kunnen luisteren naar wat er in je leeft, is noodzakelijk om te komen tot verandering. Je gevoel moet kloppen met je gedachten en je gedrag. Pas dan trek je echt aan wat je wilt.

Ik zie mezelf als ervaringsdeskundige als het het gaat om het maken van keuzes vanuit mijn hart.
Zo heb ik vrij plotseling mijn goedbetaalde baan opgezegd en gezocht naar een kreatievere manier om in mijn eigen inkomsten te voorzien. Ik heb reizen gemaakt, waar veel mensen mee wachten tot ..... ja tot wanneer? Soms tot het te laat is en het niet meer kan. Na bijna 45 jaar huwelijk, waarvan de laatste drie lattend, heb ik inmiddels volledig mijn eigen woonplek gecreeerd. En als je denkt dat het allemaal lekker loopt raak je op een vervelende manier je grootste klant kwijt. Terug bij af of tijd voor bezinning en een nieuwe ommezwaai in mijn leven en bedrijf? Ik kies voor het laatste!
Crisis als kans is immers mijn levensmotto!
En nee... het was niet altijd makkelijk, het komt mij ook niet aanwaaien, maar ik kan je vertellen dat het ook  geweldig is! Zie jij je daginvulling en relatie nog als een aanvulling op je leven of zou het goed zijn om ook eens te kijken wat er opgefrist kan worden op dat gebied? Of is jouw leven al volop aan het veranderen en weet je niet hoe je daarmee om moet gaan? Of heb je juist het gevoel dat je met een relatie pas een compleet mens kunt worden??? Ook dat kan onderzocht worden. Of je nu 30 of 67 bent, carrierevrouw, huisvrouw, getrouwd, gescheiden of alleenstaand en je afvragend of je nu de boot gemist hebt............ wie je ook bent: Ik gun jou ook een vervuld leven, met veel tijd en ruimte voor jezelf, afwijkend van het gebaande pad dat niet langer bij je past.
De vraag is: Gun jij het jezelf? Of blijf je liever hangen in je comfort-zone? Vlucht je in tv-kijken, shoppen, drank ........ jij kiest altijd, maar je tijd op aarde is beperkt. Benut haar! 

Enkele uitgangspunten die aan de orde komen in de sessies zijn: Zicht krijgen op je verdeling van tijd en energie; wat wil jij de rug toekeren?; zijn er vrouwen aan wie jij je wilt spiegelen? leren vertrouwen op je intuitie, de invloed van je gedachten op je gevoelens en gedrag (o.a.Vernieuwend Denken/Stroomtaal); houden van jezelf; de kracht van affirmeren, visualiseren en mediteren; keuzes maken; het effect van dankbaarheid en vergeving; de Wet van de Aantrekkingskracht.

Je hebt altijd een keus! Veranderingen beginnen bij jezelf; een ander kun je niet veranderen. Houd de regie over je eigen leven. Neem de verantwoordelijkheid en geloof in je eigen kracht.
Besluit NU om je niet langer het slachtoffer of onzeker te voelen, maar ga aan de slag met datgene wat je hindert! Je bent niet afhankelijk van je verleden om je toekomst te bepalen. Stop met jezelf te bekritiseren en ga leren om van jezelf te houden. Het gaat niet om de eindbestemming maar om je eigen unieke reis. En je hebt alles al in je om deze reis met succes te maken! Dat bewustwordingsproces is een enorme rijkdom en zet aan tot HEEL WORDEN. Dat betekent ruimte maken voor je hogere zelf (je ziel) en nog meer in contact (durven) komen met jouw intuitie. Daarvoor is het noodzakelijk dat je af en toe naar binnen durft te reizen. Zoek dus wat vaker de stilte op; met name de natuur kan zo helend werken! Hoewel echt weglopen, al is het maar voor een weekend, voor velen een luxe is, is het noodzakelijk om tijd te vinden voor een veranderingsproces. En natuurlijk heb jij die tijd ook............. als je maar wilt, als je maar echt durft te kiezen voor jezelf!

Vanuit mijn dijkhuisje in Terwolde of het vakantiehuis aan de IJssel bied ik jou de kans om naar binnen te keren; daar zitten de antwoorden op al jouw vragen!! Je hebt bij mij individuele aandacht.


De Vicieuze cirkel

Als ik blijf kijken
Zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken
Zoals ik altijd heb gedacht

Als ik blijf denken
Zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven
Wat ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven
Wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen
Zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen
Zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen
Wat mij altijd overkomt

Maar als ik nu mijn ogen sluit
En mijn ware zelf voel van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit
En kan ik steeds opnieuw beginnen

(bron onbekend, uit Tijdschrift voor Coaching 01-05)Prijzen, data en locaties:

Ik beschik over ruimte in Terwolde en Olst; desgewenst in Apeldoorn. Een locatie van jouw voorkeur (bijvoorbeeld bij jou thuis) is bespreekbaar. 

Kosten voor deze prachtige innerlijke reis zijn afhankelijk van de plek en de tijdsduur. 
Wil je individuele aandacht, of breng je iemand mee om de kosten te delen?
In overleg kan het aangeboden worden als weekendcursus bv, maar ook in losse dagdelen met verschillende thema's. 


Ook kan ik wellicht zorgen voor een slaapplek voor wat langere tijd, zodat je jezelf echt kunt hervinden in alle rust en stilte. De caravan zelf ligt schitterend, aan de rivier; de omgeving is ook geweldig. Er is nog een vakantiehuis in een hortensiatuin, eveneens op het vakantiepark de Scherpenhof,  Tevens is er gaatenverblijf te huur in Terwolde bij mijn dijkhuisje in de tuin - ook voor een workshop die je zelf wilt geven bijvoorbeeld.

www.DroomBuitenhuis.nl 

Als dit lastig voor je is, kun je je laten inspireren door
 • Uurtarieven van sessies variëren en zijn afhankelijk van de groepsgrootte bv.
 • Bedenk wat je bij een andere coach kwijt zou zijn.
 • Laat geld voor je werken en Wees kreatief: doe zelf een voorstel wat je WEL kunt bieden als je niet veel geld hebt. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Eén van de lessen uit de cursus!
 • Maar ook: wees eerlijk naar jezelf: vind jij jezelf voldoende de moeite waard om daarin te investeren? Of geef je het liever aan andere mensen of spullen uit? Ook dit is een onderwerp wat in de cursus aan de orde zal komen. Want uiteindelijk gaat het vooral daarom: Hou je voldoende van jezelf? Vind jij jezelf belangrijk genoeg om jezelf op nummer 1 te zetten? Ben je bereid te investeren in meer levensgeluk? 
Ben je niet tevreden, dan ontvang ik waarschijnlijk weinig. Dat risico loop ik; in dat geval hoor ik graag jouw leerpunten voor mij. Positieve feedback mag natuurlijk ook. Waarde teruggeven door mond op mond reclame, je netwerk actief inschakelen of nieuwe klanten aan te brengen is natuurlijk ook uiterst welkom…

Meer informatie over waardebepaling achteraf:

Kijk op de site van degene die het in ons land introduceerde: Martijn Aslander

KvK-nummer: 08139571.
Met hulp van gesprekken, met individuele opdrachten -waaronder ook creatieve- waar je deels in de natuur en in stilte aan werkt, ga je op reis in je binnenste. Wat zijn JOUW wensen en verlangens?
Een enkele sessie kan die verandering al in gang zetten. Veranderingen kunnen pas optreden als we ophouden met het vanzelfsprekende en voor de hand liggende te blijven doen. (zie het gedicht hieronder: De vicieuze cirkel). Veel van je gedragingen, je gedachten en zelfs je gevoelens zijn aangeleerd. Onderzoek de verschillende rollen die je hebt en trek je conclusies. Zie het als een prachtige kans!
Het kan beginnen met kleine stapjes: vervang "ik MOET" door "ik MAG"; MAAR door EN ...;
JA door NEE als het om zaken gaat die niet altijd langer goed voor je zijn.

In deze cursus staat het gedachtengoed van Louise Hay en Joan Anderson centraal. Daarnaast ben ik geinspireerd door vele anderen zoals Albert Ellis van de RET, Gijs Jansen, Sanaya Roman, Sue Johnson. En inmiddels heb ik behoorlijk wat levenservaring opgedaan en ook mijn lessen moeten leren; het innerlijk gezwoeg tijdens de spirituele fase van de overgang heeft me veel geleerd en gegeven. De lichamelijke, mentale en emotionele symptomen daarvan hebben me geholpen.
Ook die oogst mag ik meedragen en uitdelen!

Geïnspireerd door de ervaringen en de boekencyclus "Aan zee" van Joan Anderson en Louise Hay met o.a. "Je kunt je leven helen".

Louise Hay zegt het zo: 'Ik zie mezelf als een richtingaanwijzer op de ontdekkingsreis naar jezelf. Door mensen te leren van zichzelf te houden, creëer ik een veilige ruimte, zodat ze kunnen ontdekken hoe onvoorstelbaar ze zijn. Dit is het enige wat ik doe. Ik help mensen zelf de leiding te nemen. Ik help ze weerstanden uit de weg te ruimen, zodat ze in alle omstandigheden van zichzelf kunnen houden. Dit betekent niet dat we nooit meer problemen zullen hebben, maar het verschil is de nieuwe manier van hierop reageren.' 

Het exacte programma wordt opgesteld in overleg met de deelnemer(s).
Een deel van de opdrachten is individueel gericht op levensgebieden als relaties, werk, zingeving:
net waar jouw vraag het meest naar uitgaat.
Er zitten algemene elementen in, zoals vragen over zaken die jou energie geven/nemen, het effect van je gedachten op je gevoel en je gedrag en hoe jij daar invloed op uit kunt oefenen.

Het is niet zo ingewikkeld: als je kiest voor jezelf, als je van jezelf kunt houden, ga je op een liefdevolle en geduldige manier om met jezelf en anderen. Je leert het effect van GEDACHTENKRACHT kennen. Een deel van onze gedachten is negatief, d.w.z. niet steunend. Het is onmogelijk om altijd positief te denken, maar je kunt je wel trainen om de negatieve gedachten te herkennen en ze bv. minder vaak hardop te uiten. Als je jezelf verwijten maakt over een fout, jezelf straft met je negatieve gedachten, of dit uitspreekt over een ander, word je daar niet gelukkiger van.
Dan is je ego meer aan het woord dan je hogere zelf. Je ego is degene die altijd wel een angstblokkade of andere valkuil op je pad weet te zetten; die je vertelt dat niemand zit te wachten op jouw nieuwe idee, dat het vast niet gaat lukken (het bedriegerssyndroom), dat je maar beter kunt blijven hangen in je comfort-zone - het gaat nu toch ook best goed? Het EGO blijkt voor veel mensen een innerljke saboteur. Weg ermee.....

Door het effect van Gedachtenkracht en Stroomtaal te ervaren, leer je hier bewuster mee om te gaan.
Een ander kun je niet veranderen; jezelf gelukkig wel! Jaag jezelf geen angst of woede aan, met "als ... dan..."gedachten. Maar zet er iets voor in de plaats; verander die gedachte in een meer helpende gedachte. Bijvoorbeeld : "Ik ben goed genoeg". Of: "Ik ontspan me en geniet van het leven". Of:  "ik vertrouw er op dat het goed komt en doe wat nodig is om dat te bereiken". We noemen dat een affirmatie. Het helpt om die op te schrijven, vaak uit te spreken en ergens neer te hangen. Je hebt misschien al heel lang allerlei negatieve gedachten over jezelf geloofd; het lukt je dan waarschijnlijk niet om dat onmiddellijk om te zetten in positieve gedachten. Dat vraagt immers oefening. Maar er worden wel inzichten verkregen en zaadjes geplant! Steun jezelf en vraag zonodig hulp van anderen. Vraag ze je te attenderen als je vervalt in je oude gedrag en je bv. weer boos of moedeloos voelt, een oordeel of kritiek uitspreekt. Leer de kracht van vergeven; iemand vergeven doe je voor jezelf. Geef jezelf complimentjes, dat vergroot je innerlijke kracht. Zeg tegen jezelf dat je het goed doet, dat je trots bent op jezelf. Dat je goed genoeg bent. Behandel jezelf alsof jij je eigen beste vriend of vriendin bent! Kijk eens in de spiegel en zeg tegen je spiegelbeeld: He daar, ik hou van jou☺! We gaan er een leuke dag van maken!" Klinkt je dat raar in de oren? Dan ben jij misschien wel de cursist die heel veel aan deze cursus kan hebben! Dan kun jij ook op een andere, vernieuwende manier leren denken. Verander die belemmerende gedachten! Kies in je leven zo vaak mogelijk voor rust, stilte en eenzaamheid om de reis naar binnen te maken en je innerlijke stem te kunnen horen.
Gun jezelf deze cursus!
Goed zorgen voor jezelf is nodig om daarna goed te kunnen zorgen voor anderen.

Erken - maak je leeg - verlicht je last. Pluk de dag! Geef je leven de volle aandacht die het verdient....
Je hebt altijd een keus en besef: niets-doen is ook een keus. Alleen meestal niet de beste, zelfs niet de makkelijkste, al denken we vaak van wel als we de kop in het zand steken en hopen op betere tijden.
Je wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en eindelijk in gesprek te komen met je ware zelf.

Een individueel traject kan nog intenser zijn, doordat alle tijd en aandacht voor jou is. Ook de opdrachten kunnen zo meer toegespitst worden op jouw vragen. Prijs afhankelijk van tijdstip, plaats en aantal sessies etc. Bel voor meer informatie: Jetty 06-29403849.


Laat je inspireren door Wende Snijders met het prachtige nummer: Mens, durf te leven! Klik op de link. Daarna nog meer info of wil je je aanmelden? Kom dan terug op deze website met het pijltje linksbovenin! Bellen met 06-29403849 mag ook als je je wilt aanmelden; of stuur een mailtje naar [email protected]

                                 Mens, durf te leven!!

Voor diegenen die nog meer informatie willen:

Iets over mijzelf, Jetty Oosterman (voorheen Kuiper):
Ik ben lang getrouwd geweest, waarvan de laatste jaren alleenwonend en vanaf eind 2020 gescheiden. Moeder van drie kinderen, schoonmoeder van drie, oma van drie, vriendin van velen, dochter, zus, buurvrouw: allemaal rollen. Ik heb diverse beroepen uitgeoefend, heb jarenlang ervaring in het volwassenen-onderwijs opgedaan en als spreker bij uitvaarten.Sinds een aantal jaren heb ik mijn eigen bedrijf: the Circle of Life: doula (bevallingscoach) - lifecoach/trainer - afscheidsbegeleider. De laatste tijd richt ik me vooral op het trainen en bekendmaken van de levenseindedoula.

Deze cursus is voor mij een soort leefwijze. Ik leef het leven zoals ik dat graag wil. Daarbij maak is soms keuzes die niet zo voor de hand liggen, zoals stoppen met een uitstekend betaalde baan of kiezen voor een eigen woonplek na 40 jaar huwelijk, zonder te scheiden. Het beste van twee werelden heb ik voor mijn gevoel op dat gebied! Ik zie het leven maar ook een relatie als een bron van groeimogelijkheden. Iedere zoveel jaar verander je en pas je de omgevingsomstandigheden aan aan je nieuwe zelf. Dat houdt nooit op, hoop ik! Ook kom ik steeds beter in contact met mijn spirituele kant. Wat geeft dat een kracht en vertrouwen! Dat wil ik graag met anderen delen. Ik ken de boeken van Louise Hay en Joan Anderson al jaren en voel me aangetrokken tot hun beider filosofie, die overigens erg op elkaar lijkt. Als ik even het gevoel heb dat het niet zo lekker loopt in mijn leven, gun ik mezelf wat rust en ruimte en met een dagboek, wat vragen en opdrachten voor mezelf reis ik dan af. Niet altijd letterlijk, maar de reis gaat wel steeds naar binnen.

Joan Anderson heeft haar boeken geschreven toen ook zij moest erkennen dat het leven niet liep zoals ze zich wenste; haar rol als moeder was veranderd, de kersttraditie waar ze erg aan hing werd bv. door de kinderen en aanhang onderuit gehaald, haar man kondigde een verhuizing aan i.v.m. zijn werk en Joan kreeg opeens klachten waardoor ze niet meer kon slikken en in paniek terechtkwam bij de internist. Na diverse onderzoeken werd er geconcludeerd dat de klachten niet op een ziekte wezen. In plaats van medicijnen, kreeg ze het boek "Je kunt je leven helen" van Louise Hay mee. Met de uitleg dat iets ook kan ontstaan door negatieve emoties en zorgen. Dat ze misschien haar manier van leven niet langer kon slikken!? Toen ontstond voor haar het eenzame maar helende proces om een nieuw persoon te worden, wat ze opgetekend heeft in een aantal boeken (zie onder bij de boekentips) en uiteindelijk resulteerde in het boek en de gelijknamige cursus "Een weekend aan zee". Ik heb naast coach-opleidingen de opleiding Vernieuwend Denken gevolgd, o.a. gebaseerd op de theorie van Louise Hay. Ook ik blijf cursussen en trainingen volgen. Dat leerproces hoeft nooit te eindigen .....gelukkig!

HEEL JE LEVEN (misschien wel in één Weekend aan de IJssel).  Op reis naar binnen; op zoek naar jezelf!
telefoon Jetty 06-29403849.

Laad jezelf op in de momenten van rust en stilte, werk aan je verlangens, verwen jezelf met aandacht voor lichaam en ziel. Wat heb jij nodig om je gelukkig(-er) te voelen? Hervind jezelf in enkele dagen en kom terug als herboren! Geen drie dagen die je vrij kunt roosteren? Ook op losse dagen wordt deze cursus aangeboden. Passen de data je niet of is het financiele deel een zorgpunt? Bel me en dan zoeken we naar mogelijkheden die jou beter passen!

Naast deze cursus is individuele coaching in jouw tijd, in jouw tempo en op jouw plek natuurlijk ook nog steeds mogelijk. Ik ben ook life- en loopbaancoach immers!


Cursusaanbod:

* Individuele trajecten, of met een door jou zelf samengesteld groepje (vrienden, partner, collega's):  
   in overleg kan tijd en plaats bepaald worden.


In november stond in verschillende landelijke kranten w.o. Stentor en Trouw een interview van Dora Rovers over o.a. deze cursus.

Louise Hay: even simpel als krachtig
DORA ROVERS − 19/11
De Amerikaanse new-agetherapeut Louise Hay (87) borduurt met haar zoveelste boek voort op het succes van everseller 'Je kunt je leven helen'. Nederlandse therapeuten putten uit haar werk voor zover het past, en schuiven de rest terzijde.
Houd van jezelf.' Een hele generatie van vooral vrouwen omhelsde dit motto van new-agetherapeute Louise Hay (Los Angeles, 1926). Het handvat van de Amerikaanse voortrekster van de zelfhulp blijkt nog steeds actueel. "Van jezelf houden, dat is iets wat maar weinig mensen kunnen", zegt cursusleidster Esmeralda Hübner. "Jezelf niet afwijzen, dat blijft lastig. Een heleboel mensen zijn wel zo ver dat ze bepaalde delen van zichzelf accepteren, maar aanvaarding op alle stukken, dat lukt ze dan weer niet."

Diëtiste Hübner (37) is in Goes alweer een eind op streek met het geven van de twaalfdelige cursus 'Je kunt je leven helen'. "Iedere deelnemer stelt zo zijn eigen doelen. Veel mensen doen mee omdat zij meer zelfvertrouwen willen krijgen, anderen willen zichzelf accepteren, schuldgevoelens loslaten, of grenzen leren aangeven. Het mooie van deze cursus is dat je leert overtuigingen los te laten die jou beperken in het leven, waardoor je tegen dingen aanloopt."

Schuld
Volgens Hübner is Hays aanpak hierbij uiterst behulpzaam. "Omdat daarbij iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven. En dus niet de schuld bij anderen legt. Natuurlijk gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt, maar de manier waarop je reageert, die heb je wel zelf in de hand."

De kracht van de eigen gedachte is een tweede principe dat Hay aanreikt in de zoektocht naar zelfheling. Lifecoach en trainer Jetty Kuiper (57), die vanuit Apeldoorn werkt, houdt het haar cursisten voor: "Als je 's morgens je bed uitkomt, kun je denken: 'Verdorie, weer een rotdag'. Niks mis mee, maar als je dat die dag blijft zeggen, gaat het faliekant mis. Je kunt ook denken: 'Wat kan ik doen om het voor mezelf beter te maken?' Dat begint al met kleine dingen zoals jezelf op een lekkere cappuccino trakteren."

Ook in het geval van een echtscheiding is de denkwijze van Hay volgens Kuiper bruikbaar. "De Louise Hay-manier is om je af te vragen 'wat kan ik hier van leren?' Beschouw alles wat op je pad komt als een levensles, als een kans. Je hebt steeds weer de keuze: kies ik ervoor om me als slachtoffer op te stellen, of zie ik het als een manier om verder te groeien?"

Ger van der Koelen (63) uit Venlo, eveneens cursusleider volgens de methode 'Je kunt je leven helen', past dit principe van Hay in zijn eigen leven toe. Onlangs kreeg hij ontslag, na meer dan veertig jaar voor dezelfde baas te hebben gewerkt. "Ik had het me anders voorgesteld. Maar het is ook zo dat het tijdens de laatste jaren bij mijn baas niet meer zo geweldig ging; ik voelde dat die mensen niet meer bij mij pasten. Nu krijg ik een zetje in de vorm van ontslag. 'Ik ben daar klaar. Ik moet nog wat anders gaan doen', leid ik er uit af. Er komt weer ruimte voor wat nieuws."

Het bekrachtigen van positieve gedachtes is een voorname pijler van Hays filosofie. Van der Koelen vindt de spreuk die Hay aanbeveelt wanneer zich een probleem voordoet, wel erg Amerikaans: 'Alles komt goed. Alles ontwikkelt zich voor mijn hoogste goed. Uit deze situatie kan enkel iets goeds voortkomen. Ik ben veilig'. Van der Koelen: "Wij Nederlanders zijn wat nuchterder, en zeggen: Laat het leven maar komen, het is wat het is".

Van der Koelen, Kuiper en Hübner vinden alledrie dat Hays aansporing om het positieve te bevestigen hoe dan ook doeltreffend is, mits de deelnemers die bevestiging zelf formuleren. Hübner: "Ik zet iemand voor een spiegel en dan gaan we samen op zoek naar een goede persoonlijke affirmatie, een bevestiging. Je voelt het onmiddellijk als iemand de passende heeft."

Een spiegel en een affirmatie, in feite is er niet veel meer nodig, zegt Hübner. "Hay is eenvoudig en krachtig tegelijk. Als de cursisten een halfjaar later binnenkomen, dan zie je echt een heel groot verschil. De bijeenkomsten hebben inzicht gebracht en veelal ook grote opluchting."

Van Hays in 1976 uitgebrachte 'Je kunt je leven helen' zijn inmiddels wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren verkocht. De Amerikaanse bouwde op het succes Hay House, een imperium van uitgeverijen voor verkoop en promotie van haar boeken en die van andere new-ageauteurs als Wayne Dyer. Haar zienswijze, behoorlijk gemeengoed geworden in esoterische kring, is gebaseerd op haar eigen ervaringen. Leerschool vormden onder meer lichamelijk en seksueel misbruik als kind, een scheiding en baarmoederhalskanker.

Kanker
Hoe enthousiast zij ook zijn over Hays gedachtegoed, de drie cursusleiders nemen stuk voor stuk afstand van haar aanname dat ziektes voortkomen uit verkeerd denken. Volgens Hay ontstaat kanker door 'oud zeer', 'haatdragendheid' en een 'diep geheim of verdriet dat je opvreet'. Aids zou voortkomen uit 'ontkenning van jezelf' en 'schuldgevoelens over seks'. Het zijn citaten uit haar jongste boek, dat vorige maand verscheen. De Amerikaanse blijft, ondanks alle kritiek op dit punt, ervan overtuigd dat verkeerde denkpatronen het lichaam uitputten. En dat positieve gedachtes als remedie sterk genoeg zijn om kwalen te helen.

Hübner, die zichzelf toch een gepassioneerd aanhanger noemt van de filosofie van Hay, heeft er weinig mee op. "Ik heb er moeite mee dat iemand op zo'n manier lichamelijke consequenties over zichzelf zou afroepen." Ook Kuiper benadrukt dat zij dit deel van Hays gedachtegoed niet doorgeeft. "Ik ben niet medisch onderlegd. Als iemand hoofdpijn heeft, is het vaak wel duidelijk dat dit door gepieker kan komen. Verder laat ik eventuele conclusies hierover aan de cursisten over."

Hays everseller 'Je kunt je leven helen' wordt in Nederland op de markt gebracht door uitgeverij De Zaak in Groningen. Het boek prijkte twee jaar lang onafgebroken in de Nederlandse non-fictie toptien. Het succes, dat tot op de dag van vandaag duurt, valt eenvoudig te verklaren. Directeur Maja Hamoen van De Zaak: "Het zit 'm in de vreugde van Hays boodschap en in de eenvoud van haar uitleg. De liefde druipt eenvoudigweg van de pagina's."

Hoewel De Zaak alle cursusleiders vermeldt die werken in de geest van 'Je kunt je leven helen' en ook dertig Hay-artikelen van boeken tot aan cd's en kaarten verkoopt, zijn het andere uitgevers die de jongste titels publiceren. "Soms gaan die dingen zo. Wij zijn er hoe dan ook enorm trots op al zo lang te hebben bijgedragen aan veranderingen in het denken."

Louise Hay en Mona Lisa Schulz, 'Alles komt goed; Heel je lichaam met medicijnen, affirmaties en intuïtie', Uitgeverij Spectrum, euro 19,99.

Medische ervaringen
Louise Hay voegt in haar nieuwste boek 'Alles komt goed; Heel je lichaam met medicijnen, affirmaties en intuïtie' ervaringen toe uit de geneeskunde. Naar eigen zeggen doet ze dat "omdat ik weet dat veel mensen een idee alleen in overweging willen nemen als er een wetenschap achter zit." Mede-auteur Mona Lisa Schulz, Amerikaans psychiater en hoogleraar psychiatrie, stelt vast dat medicijnen en operaties buitengewoon zinvol zijn. Maar die kunnen volgens haar pas helend zijn in combinatie met intuïtie en de affirmaties van Hay.

Ook Schulz legt verband tussen 'verkeerde' denkpatronen en het ontstaan van ziektes. Zo verklaart deze arts en wetenschapper haar scoliose - verdraaiing van de wervelkolom - op haar twaalfde met het gebukt gaan onder financiële problemen binnen haar familie. Haar narcolepsie - onbedwingbare slaapaanvallen overdag - waar ze als student mee kampte, was haar inziens gestoeld op angst, op de wens er niet te willen zijn.


www.DroomBuitenhuis.nl (foto's uit Terwolde, camping de Scherpenhof). 
Alle vakantiehuisjes zijn ook gewoon te huur, zonder coaching.

Boekentips:
Boekencyclus van Joan Anderson: 

 • Een jaar aan zee; Samen aan Zee; Wandeling aan Zee; een Weekend aan Zee.
 • Louise Hay: o.a. Je kunt je leven helen; Gebruik je innerlijke kracht;Diep en mooi - spirituele gedachten.
 • Louise Hay en Mona Lisa Schulz, 'Alles komt goed; Heel je lichaam met medicijnen,     affirmaties en intuïtie', Uitgeverij Spectrum
 • Elisabeth Gilbert: Eten, bidden en beminnen.
 • Frieda Laevaerts: Eindelijk alleen.
 • Judith Viorst: Noodzakelijk verlies.
 • Sanaya Roman: Leven in Vreugde.
 • Gijs Jansen: Laat los, Denk wat je wilt-doe wat je droomt; "Leef! Zoals je eigenlijk zou willen".
 • Rob Brandsma: Elke dag mindfullness.
 • SuzAnne Cole: Tijd om te oogsten; meditaties voor vrouwen.
 • Anne Teunis: Vier je leven.
 • Sue Johnson: Houd me vast (op weg naar een diepe, blijvende verbondenheid in relaties
 • Voor de lol en de prikkeling: Yvonne Kroonenberg. Alleen de titels als... bv. Zij houdt van hem...hij ook!'  of Wat rijmt er op huwelijk of Het zit op de bank en het zapt.

Samen met een groep inspirerende vrouwen een mooi boek zoals de bestseller "De ontembare vrouw" van Clarissa Pinkola Estes bespreken? Of de boekencyclus van Joan Anderson? Of Louise Hay?
Op zoek naar datgene wat wij ervan leren?
Voel je voor een leeskring, laat het me weten! Meer info: 06-29403849.